Backup

Back-up – Kleine oorzaak, grote gevolgen…

Fotoheader_Unterseite_EDV_4_03

We hopen allemaal dat we ze niet nodig hebben, de back-ups van onze databestanden, maar helaas blijken ze in veel situaties onmisbaar. Het verliezen van belangrijke databestanden door menselijke fouten, diefstal, brand, wateroverlast of een virusinfectie is voor iedere organisatie een regelrechte ramp.

Sinds ‘9-11’ wordt wereldwijd zeer veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van goede Business Continuity Plans. Het bleek dat bedrijven die in de torens van het WTC zaten en die beschikten over een degelijke continuïteitsplanning, waaronder goede back-up en restore procedures, veel sneller weer operationeel konden worden gebracht dan de bedrijven die al hun data waren verloren. In veel gevallen konden deze bedrijven de klap niet meer te boven komen.

Sindsdien is men zich er veel bewuster van geworden dat degelijke back-ups, gedocumenteerde en uitgeoefende noodprocedures, en een goed en up-to-date disaster recovery plan onmisbaar zijn.

Toch betekent deze bewustwording nog niet dat iedere onderneming de back-ups reeds goed geregeld heeft. Tijdsgebrek, een slecht functionerende back-up unit of het gebrek aan een goede back-up procedure hebben vaak tot gevolg dat er geen betrouwbare back-ups worden gemaakt. En net op het moment dat we deze nodig hebben blijkt vaak dat deze niet voldoen.

Bij een verzoek om een organisatie bij te staan met het restoren van een database of andere kritische data, blijkt vaak dat er dieper liggende problemen bestaan. Enkele veel gehoorde praktijkvoorbeelden:

  1. Het back-up programma stopte net ‘toevallig’ vorige week met het wegschrijven van de back-up files…
  2. De tapes waarop de back-up files zijn weggeschreven zijn ‘weg’ of ‘corrupt’ geworden…
  3. Het dak heeft gelekt en de tapes waren niet off-site (op een externe locatie), of in een brandkast opgeborgen…
  4. Men heeft altijd de back-up functie getest, nooit de restore functie en juist deze functie werkt niet…

Oplossingen

ProPartner_silver

Elke minuut dat een infrastructuur niet draait kost handenvol geld. Daarom maken wij gebruik van de absolute state-of-the-art oplossing die bestaat in de wereld van back-ups. Veeam® Backup & Replication™ biedt snel, flexibel en betrouwbaar herstel van gevirtualiseerde applicaties en gegevens. Deze brengt back-up en replicatie samen in één oplossing met bekroonde ondersteuning voor virtuele VMware vSphere- en Microsoft Hyper-V omgevingen, dit alles met een zeer acceptabel prijskaartje.

Om absolute garantie te kunnen geven maken we steeds gebruik van zowel on-site als off-site back-up .

On-Site

Bij een on-site back-up is steeds ter plaatse een kopie aanwezig van alle data. Dit meestal op een server of een NAS (Network Attached Storage). Het voordeel hiervan is dat volledige back-ups snel kunnen worden hersteld aangezien dit via de bestaande LAN verbinding verloopt. Het nadeel hiervan is dat wanneer er on-site iets gebeurd met de infrastructuur (blikseminslag, brand, diefstal,…) deze meestal onbruikbaar is.

Off-Site

Een off-site back-up is het antwoord op de nadelen van een on-site back-up. Wanneer men kiest voor deze oplossing is er een veilige kopie van alle data in één of meerdere van onze datacentra. Hier is echter wel een stabiele en performante internetverbinding voor nodig.

Schaduwkopieën

Meestal wordt een back-up éénmaal per dag gemaakt, maar wat als u zeer veel documenten bewerkt per uur en meer zekerheid nodig hebt? Met zogenaamde “schaduwkopieën” kan van bestanden meermaals per dag een kopie gemaakt worden indien er wijzigingen zijn aan gebeurd. Deze zijn ook makkelijk te benaderen zodat u deze zelf kan terugplaatsen zonder tussenkomst.

 

Met behulp van bovenstaande oplossingen heeft u steeds een back-up ter beschikking in alle mogelijke situaties. Ons team bekijkt dagelijks of alles correct verlopen is en test deze back-ups geregeld.

 

virtualsmaller

 

 

 

 

 

 

We zijn getroffen door een virus en kunnen niets meer openen.
Er is een vonk uit onze server gekomen, wat nu?
Is het mogelijk om de versie terug te zetten van eergisteren?
Ik kan het bestand in die map niet meer vinden.
Ik heb per ongeluk een bestand verwijderd op de server.

EFFIX neemt Infra Business RIS over

Door de overname van de hosting diensten (Infra Business) van RIS kunnen KMO’s nu bij ons terecht voor een totaalpakket aan ICT-diensten, van domeinregistratie, hosting en Cloud, tot complete (multisite-)netwerkstructuren.
Lees meer