wenst u een vrijblijvende it audit aan te vragen? doe het nu

ChatGPT: hype of hoop?

Gepost op 17 april 2023

Sinds een aantal maanden verovert ChatGPT de wereld. De slimme chatbot die gebruik maakt van artificiële intelligentie (AI) is niet meer weg te branden uit de digitale actualiteit. Onlangs werd de nieuwe versie GPT-4 gelanceerd, met nog meer mogelijkheden. Maar wat is ChatGPT precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En vanwaar al die controverse? Veel vragen, nog meer antwoorden…

Wat is ChatGPT?

De tijd waarin je vragen stelde aan Lutgart Simoens ligt al even achter ons, vandaag vraag je het aan Google of… ChatGPT. Het geavanceerde taalmodel formuleert naar eigen zeggen ‘mensachtige reacties’ op verschillende soorten input. Eigenlijk is het jouw persoonlijke chatvriend die een realistisch gesprek simuleert. Je komt er op terecht via de website van het bedrijf OpenAI, de ontwikkelaar van deze intelligente chatbot.

Eind 2022 werd de eerste versie van de chatbot gelanceerd. Die maakt gebruik van GPT-3, in maart 2023 werd de nieuwe versie GPT-4 op het grote publiek losgelaten. Dat laatste model is zelfs in staat om afbeeldingen te interpreteren, je belastingaangifte in te vullen of een hele website te ontwikkelen op basis van wat schriftelijke notities.

Hoe werkt ChatGPT?

GPT staat voor Generative Pre-trained Transformer. Door met een grote hoeveelheid aan ongelabelde tekstgegevens te trainen, leert de bot de structuur en betekenis van natuurlijke taal. Vervolgens wordt het model verfijnd op specifieke taken of domeinen om zijn prestaties te verbeteren. De laatste versie GPT-4 is nog beter in het genereren van complexe en diverse teksten.

Om ChatGPT specifiek voor chatbot-toepassingen te trainen maakt OpenAI gebruik van ‘reinforcement learning from human feedback’ (RLHF). Zoals de term al aangeeft krijgt het model dan feedback van menselijke AI-trainers.

Voor- en nadelen ChatGPT

Voordelen

  • Snel: In een paar seconden krijg je een gedetailleerd antwoord op je vraag. De chatbot verwerkt informatie dus veel sneller dan een mens van vlees en bloed. Vraag je om een artikel te schrijven over alle presidenten die de V.S. ooit gekend hebben, dan krijg je na amper een minuut al een gedetailleerd antwoord. ChatGPT is dus uitermate geschikt om tekst te genereren. 
  • Deskundig: ChatGPT haalt zijn antwoorden uit een enorme database van informatie die het leerde tijdens zijn training. Weliswaar met een beperking, want de info reikt maar tot 2021.
  • Wederkerig: De chatbot voert een conversatie op een natuurlijke/menselijke manier, zeker in GPT-4. Vraag dus gerust door als het eerste antwoord niet voldoet.
  • Persoonlijk: ChatGPT leert uit eerdere conversaties en speelt dus in op de specifieke voorkeuren van gebruikers.
  • Schaalbaar: De technologie kan worden ingezet op verschillende platformen voor een groot aantal gebruikers. Denk maar aan de virtuele assistent op bedrijfswebsites. Ideaal om je klantenservice te verbeteren op een kostenefficiënte manier.

Nadelen

  • Foutenmarge: ChatGPT verkondigt wel eens onwaarheden. Ergens ook logisch, want de bot baseert zich op bestaande bronnen op het internet. Controleer dus altijd nauwgezet de inhoud. ChatGPT vermeldt trouwens geen bronnen, in tegenstelling tot het ingebouwde GPT-4 in zoekmachine Bing. Hou er daarnaast rekening mee dat de chatbot niet up-to-date is. Zijn input gaat terug tot 2021.
  • Context: ChatGPT interpreteert jouw vragen soms verkeerd omdat de bot geen context begrijpt. Het schrijft ook moeilijk teksten gericht op een specifieke doelgroep. Voorlopig toch. De teksten blijven uiteindelijk gegenereerd door een robot en niet door een mens.
  • Menselijkheid: ChatGPT begrijpt geen menselijke emoties en botst soms op zijn limieten bij het oplossen van menselijke problemen. Soms komt de bot ongevoelig over of geeft hij ongepaste, onnauwkeurige of oneerlijke antwoorden.
  • Stilistisch: Nog een nadeel. De eerste keer dat je ChatGPT als copywriter uittest sta je even perplex. Maar als je dieper gaat graven, stel je vast dat het vooral een inspiratiebron is. De stijl laat immers te wensen over, zeker voor overtuigende content marketing.
  • Beschikbaarheid: Maak je gebruik van de gratis versie van ChatGPT, dan is het soms aanschuiven. Tijdens piekmomenten krijg je vaak geen toegang omdat de server anders overbelast geraakt. Het helpt wel om een account aan te maken, maar betalende abonnees krijgen sowieso altijd toegang.

De nieuwe bot GPT-4 zet heel wat stappen in de goede richting. Gevatter, vlotter en menselijker. Voor deze versie betaal je wel 20 euro per maand. (Tenzij je kiest voor de chatfunctie in zoekmachine Bing)

Controverse terecht?

Er ontstond al wat controverse over de chatbot, meer bepaald als het gaat over ethiek en privacy. Je zou het model immers kunnen gebruiken voor misleidende praktijken, zoals het verspreiden van nepnieuws of het manipuleren van publieke opinies.

Of om gevoelige informatie te verzamelen, wat de privacy in gevaar brengt. Alle opdrachten en (bedrijfs)data worden binnen ChatGPT bijgehouden waardoor OpenAI data kan tracken en zo geleidelijk aan over een ruim aantal vertrouwelijke gegevens beschikt. In Italië bijvoorbeeld werd ChatGPT sinds 31 maart verboden. De toezichthouder wil weerhouden dat er Italiaanse informatie verwerkt wordt. Dit naar aanleiding van een eerdere technische fout binnen ChatGPT waardoor persoonlijke gegevens van abonnees werden blootgesteld. Volgens de Italiaanse privacy waakhond is OpenAI te weinig transparant over de aard van de data die wordt verzameld. Dit verbod zette intussen ook al andere Europese privacy toezichthouders (Frankrijk, Duitsland en Ierland) aan het denken.

Copyright, nog zoiets. Wat doe je daar dan mee? ChatGPT doet niet aan bronvermelding en je weet dus ook niet vanwaar de info komt. Dat terwijl content creators -of het nu om tekst of beeld gaat (Dall-e)- riskeren geplagieerd of gepubliceerd te worden zonder aanspraak te maken op hun auteursrechten.

Ondertussen lanceerde ook Google zijn eigen AI-toepassing Bard in de VS en UK, maar de Belgische toponderzoekster Pattie Maes gaat liever op de rem staan. Maes doet onderzoek naar de interactie tussen mens en machine en vindt dat we de consequenties onvoldoende begrijpen. Want hoe gaan mensen reageren op en omgaan met deze systemen?

De Nederlandse rechtsfilosoof Maxim Februari vreest dan weer dat we aan authenticiteit inboeten, want ChatGPT kijkt vooral naar bestaande voorkeuren. "Hoe zit dat dan met voortschrijdend inzicht?" (DS, 18/03/2023)

In ChatGPT zit alleen geschiedenis, al wat al gezegd en gebeurd is. Niet wat nog kan komen. Als we ophouden daarover te ­praten, houden we op met samenleven.

- Maxim Februari

Hype of hoop, daar bestaat voorlopig geen eenduidig antwoord op. To be continued...

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?